Havo in beweging

18 december 2018

Steeds vaker merken wij dat de manier van onderwijs aanbieden, zoals we dat nu doen, niet het effect heeft wat we graag willen zien. In ieder geval niet bij alle leerlingen. Wij zijn niet de enige school die hier tegen aan loopt. In het land zijn veel scholen aan het kijken wat ze anders kunnen doen, om meer leerlingen op de juiste manier te kunnen bedienen. Wij willen graag leerlingen meer betrekken bij school en bij hun eigen leertraject.

Om te kijken hoe we de betrokkenheid van leerlingen kunnen vergroten zijn we dit jaar gestart met een werkgroep waarin leden van de directie, collega’s en leerlingen samen optrekken. In eerste instantie richten we ons nu op de Havo. In gesprekken met 4 Havo leerlingen kwamen onder andere de volgende zaken naar voren.

  • De leerlingen willen graag een aantal vaste uren ingeroosterd, maar ook meer speelruimte om zelf te kiezen welke vakken ze nodig hebben. Hierbij is coaching van de mentor wel erg belangrijk.
  • Meer leren door te werken met elkaar
  • Meer zelfstudie en docenten die beschikbaar zijn als expert
  • Meer werken op school, zodat je daarna tij hebt voor andere zaken
  • Minder beoordelen aan de hand van toetsen, maar meer werken in projecten

Het huidige schooljaar zullen we verder gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn binnen onze school om tot een verbeterd onderwijsaanbod te komen. Via de Nieuwsbrief zullen we u op de hoogte houden van onze bevindingen.