Vaardighedencongres 2018-2019

12 december 2018

“Wat fijn dat ik kan zien waar mijn dochter aan heeft gewerkt”, zegt een vader tegen één van de coaches. Moeder staat een paar meter verderop een ingewikkelde proefopstelling te bekijken. Hun dochter legt uit wat de bedoeling is.

In de aula presenteren 75 leerlingen van het vwo-Erasmus tijdens het vaardighedencongres hun werk uit blok één en twee.  Ouders wandelen samen met hun kinderen langs tafels. Leerlingen demonstreren scheikundige experimenten, leggen uit hoe ze een houten pop hebben vormgegeven, en presenteren begrippenposters. Tegelijkertijd zijn er videoclips te zien van de ode die leerlingen hebben gemaakt.

Het opbouwen van een portfolio is belangrijk voor de leerlingen in het vwo-Erasmus. Zo laten ze zichzelf, hun ouders, coaches en klasgenoten zien welke groei ze hebben doorgemaakt. In het vwo-Erasmus worden domeinen niet altijd meer afgesloten met een proefwerk en tijdens het vaardighedencongres kon je zien welke mooie producten daarvoor in de plaats zijn gekomen. Natuurlijk willen de leerlingen dit met elkaar delen.

“Dus die pop gaan wij ook nog maken?” vraagt een jongen uit een klas die deze opdracht nog niet heeft gedaan. “Ik weet al wat ik ga maken”. Even later staat hij met een klasgenoot te wijzen naar het eindproduct dat jij zojuist heeft gezien. Tijdens het volgende congres gaan we ongetwijfeld naar een mooie creatie kijken.